Повече от 700 осъдени в Ловешка област в над 10 хил. дела през 2014 г.
Повече от 700 осъдени в Ловешка област в над 10 хил. дела през 2014 г. / svetlomira.anastasova

Повече от 700 души са осъдени в над 10 хил. дела от Ловешкия окръжен съд и четирите районни съдилища - Ловеч, Троян, Тетевен и Луковит през 2014 г., съобщи на пресконференция председателят Милена Вълчева. 32-ма от осъдените са непълнолетни.

Ефективна присъда лишаване от свобода са получили 135-ма, 255-ма са с условна присъда, а 276-ма - с пробация. 481 от наказателните дела с общ характер са приключили със споразумения. Най-често налаганото наказание е затвор до три години, посочи Вълчева. Съдиите са разглеждали и 58 дела за условно предсрочно освобождаване на затворници, като на трима е постановен отказ. Оправданите от районните съдилища са 11, окръжните магистрати не са постановявали оправдателна присъда.

В Районен съд - Ловеч, държавните съдебните изпълнители са събрали над 1,2 млн. лв., като общата сума по всички изпълнителни дела е повече от 53 млн. лв. Над 1,8 млн. лв. са събрали съдия-изпълнителите от Районен съд - Троян, останали са несъбрани 52,3 млн. лв. В Районен съд - Тетевен, са събрани по-малко от 500 хил. лв., останали са още 18,4 млн. лв. Съдебните изпълнители в Районен съд - Луковит са събрали близо 121 хил. лв., те издирват още около 4 млн. лв. Причините за ниската събираемост на задълженията са предимно от икономически характер - закриване на предприятия и фирми, изпадане в неплатежоспособност, нарастване на безработицата, обедняване на населението и укриване на длъжниците, посочи Вълчева. За по-големите вземания взискатели са банките, допълни Вълчева.

По думите й през последните години се увеличават делата за обявяване в несъстоятелност на търговски дружества и през 2014 г. са образувани 26 нови дела - с две повече от предходната година.

Съдът ще работи при абсолютна публичност през моя 5-годишен мандат, за да бъде възприет от обществото като действително независим орган, декларира новият председател Милена Вълчева.

От 1 април са назначени и нейните заместници - Евгения Павлова и Магдалена Станчевска. В най-скоро време ще бъде организирано обучение за съдебните заседатели, каквото досега не е правено. На 16 април пък предстои денят на отворените врати в Ловешкия окръжен съд.