Повдигнаха трето обвинение по случая с пожара във влака София-Кардам
Повдигнаха трето обвинение по случая с пожара във влака София-Кардам / netinfo
Още едно обвинение е повдигнато по случая с пожара във влака София – Кардам, в който загинаха 9 души. Това съобщават от Окръжна прокуратура Плевен. Обвинявем е зам.-директорът на Предприятие «Пътнически превози» София по експлоатация на «Спални и специални вагони».

Зам-директорът Георги Иванов е обвинен в това, че е причинил смърт по непредазливост, при условията на независимо съпричинителство. Според прокуратурата той е издал заповед, с която наредил страничните врати на вагона да са заключени с каре и щифт, с изключение на тази, през която става приемането на пътниците.

Издадената от него заповед през август 2007 година е на основание «Инструкция за задълженията на кондукторите на спални и кушет -вагони във връзка с обслужването на пътниците във вътрешно и международно железопътно съобщение» и «Указания за извършване на контрол върху работата на кондукторите от Стопанско предприятие « ресторанти и спални вагони» във вътрешно и международно съобщение. Указанието е в сила от 14 май 1988 г.

В следствие на изпълнението на тази заповед на 28 февруари 2008 година към 23.30 часа в бърз влак, пътуващ по направление София - Кардам, в туристически спален вагон /кушет/ на междугарие село Карлуково – Червен бряг е причинил по непредпазливост с деянието си, при условията на независимо съпричинителство, смъртта на девет човека, се казва още в обвинението. Обвиняемият е с мярка за неотклонение „Подписка”.

Първите две обвинения по случая бяха повдигнати през декември 2008 г. срещу други двама служители на БДЖ за причиняване на смърт по непредпазливост.