Поставят Като агнета сред вълци в памет на жертви на тоталитарния режим
Поставят Като агнета сред вълци в памет на жертви на тоталитарния режим / dariknews.archive

На 11 ноември 1952 г. в Централния затвор в София са застреляни четирима достойни и невинни българи - владиката Евгений Босилков от Белене и трима свещеници от Пловдивско.

Всяка година паметта им се почита в светилището на Евгений Босилков в град Белене и по повод 115-годишнината от рождението на блажения Евгений Босилков тази събота - 14 ноември от 11:00 часа ще бъде отслужена тържествена литургия.

Това съобщи пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен енорийският свещеник от Белене отец Паоло Кортези, като припомни гостуването на президента на Република България Росен Плевнелиев на честванията миналата година.

В тази връзка е предвидено представянето на театрална постановка, свързана с биографиите на четиримата мъченици, базирани на документите на Държавна сигурност и по-точно за тяхното арестуване през 1952 г., при което се озовават в Софийския затвор.

„Целта на тази пиеса е да покаже достойнството на тези българи и да почитаме жертвите, да не ги забравяме и да ги познаваме, защото те са достойни като българските Левски и Ботев", каза отец Кортези.

В пиесата участват десет младежи от град Белене на възраст от 14 до 25 години и тя ще бъде поставена в няколко големи български града.
На 18 ноември "Като агнета сред вълци" ще бъде поставена в читалище „Зора" в Русе, на 20 ноември пиесата ще се играе в София, на 25 ноември в читалището в град Белене, а на 27 ноември пиесата ще се играе в читалище „Искра" във Велико Търново.

Името на пиесата всъщност е цитат от казаното от Исус Христос към учениците му: „Аз ви изпращам като агнета сред вълци", уточни енорийският свещеник от Белене Паоло Кортези.