Поставят „Играем Шекспир на плевенска сцена
Поставят „Играем Шекспир на плевенска сцена / dariknews.archive

„Играем Шекспир" е поредната премиера на плевенския Драматичен театър „Иван Радоев" през март. Спектакълът, който е на режисьора Димо Дешев ще бъде представен за първи път пред публиката на 30 март от 19:00 часа.и

Пиесата е по пълните събрани съчинения от Джес Борджисън, Адам Лонг и Даниъл Сингър, а преводът от английски език е на Харалампи Аничкин. Сценограф и художник е Зоя Минева. В „Играем Шекспир" публиката ще види актьорите Георги Ангелов, Сергей Константинов и Мариян Стефанов.

Уилям Шекспир е смятан за един от най-значимите автори в англоезичната литература и най-видните драматурзи в световната история. Той е наричан често „национален поет на Англия" и „Ейвънския бард". Оцелелите произведения на Шекспир, някои писани в съавторство, включват 38 пиеси, 154 сонети, 2 дълги и повествователни поеми и няколко други стихотворения. Пиесите му са преведени на всички значими съвременни езици и се изпълняват по-често от тези на всеки друг драматург.

Зрителите ще могат да видят спектакъла "Играем Шекспир" и на следващия ден - 31 март, отново от 19:00 часа в залата на ДКТ"Иван Радоев" - Плевен.

През март афишът на Драматичния театър в Плевен включва още заглавията „Отворена брачна двойка" по Дарио Фо и Франка Раме с режисьор Ива Николова /16 март от 19 ч. на Голяма сцена/, представления на "Малкия Мук" с режисьор Десислава Стоянова /играе се на 17 март от 10.30 ч., на 27 март от 11 ч. и на 31 март от 10.30 ч./, "Световъртеж" на Димо Дешев /на 10, 19 и 23 март от 19 ч./, "Женитба" на Николай Урумов /на 17 март от 19 ч./ и моноспектакълът "Мерилин Монро - възход и агония" на 18 март пак от 19 ч. с режисьор проф. Елена Баева и участието на актрисата Надя Новоселска.