Порицават неграмотен младеж, гласувал без право
Порицават неграмотен младеж, гласувал без право / netinfo

Плевенски Районен съд осъди 19-годишния Георги М. от село Ставерци, който е нарушил изборния закон на вота за Народно събрание на 5 юли 2009 г. Това съобщи пресаташето съдия Светослава Цонева. Младежът ще бъде обществено порицан, задето е гласувал, без да има навършени 18 години и право да упражнява вот.

Георги, който е неграмотен, се е признал за виновен и чрез служебния си защитник е сключил споразумение със съда. Наказан е с порицание, тъй като по време на престъплението е бил непълнолетен. Срещу членовете на Секционната комисия, допуснала това нарушение на закона, няма внесен обвинителен акт.

Другото дело, за купуване на гласове по време на Евроизборите през 2009 г. в село Дисевица, е отложено за 29 март. Обвиняеми по него са двама местни жители - Славчо М. и Славчо Д., единият за даване, другият за взимане на 20 лева подкуп за гласуване.

Причината за отлагането е, че единият от свидетелите не се е явил и е санкциониран от съдията по делото с 500 лева глоба и постановление за принудително довеждане, допълни съдия Цонева.