Поредно искане за оставката на кмета внесоха в ОИК
Поредно искане за оставката на кмета внесоха в ОИК / dariknews

На пресконференция на Инициативния комитет за искане оставката на кмета проф. д-р Димитър Стойков, която се проведе в пресклуба на БТА-Плевен, бившият директор на РИМ - Плевен Стефка Григорова представи пред медиите документи, от които става ясно, че кметът проф. Стойков има сключен трудов договор с УМБАЛ"Д-р Г. Странски" - Плевен.
Тя обясни, че първоначално документите са изискани по Закона за достъп до информация, но са отказани, след което тя е завела дело в Административен съд - Плевен, което е загубила. По-късно тя го е обжалвала на по-висша инстанция и с решение на Висшия административен съд, информацията за трудовите правоотношения на кмета проф. Стойков с УМБАЛ-Плевен й е била предоставена.

Поредно искане за оставката на кмета внесоха в ОИК
netinfo

На срещата Георг Спартански коментира, че това е грубо нарушение и според Закона за местно самоуправление е необходимо прекратяване на правомощията на кмета. В таз връзка от Инициативния комитет заявиха, че в ранния следобед на 13 май внасят сигнал в ОИК - Плевен.

Георг Спартански определи последния договор на кмета на Плевен с УМБАЛ като „несръчен опит да се прикрият трудовоправните отношения по същността си". Той подчерта, че в законодателството има ясна формулировка относно разликата между двата договора, където при трудовия се предоставя работната сила, какъвто е случаят според него тук, а при гражданския се фиксира получаването на конкретен резултат.

"Има категорична забрана под формата на граждански договор да се извършват дейности като по трудов", каза Спартански и поасни, че незаконосъобразното трансформиране на трудов към граждански договор се наказва от съда.
Спартански припомни, че съгласно разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация се прекратяват правомощията на кмета на общината, ако той встъпи в трудови правоотношения извън работата, за която е избран по волята на избирателите.
Въз основа на тези доказателства и документите, с които разполага Стефка Григорова, се очаква решение на ОИК по казуса като според Спартански единственото възможно решение на ОИК е прекратяване пълномощията на кмета на община Плевен.

Това е трети сигнал, подаден от Инициативния комитет в ОИК-Плевен.