Полк. Лазаров: ВВУБ “Георги Бенковски” е в много добро здраве
Полк. Лазаров: ВВУБ “Георги Бенковски” е в много добро здраве / снимка: Люба Нинова
Полк. Лазаров: ВВУБ “Георги Бенковски” е в много добро здраве
45821
Полк. Лазаров: ВВУБ “Георги Бенковски” е в много добро здраве
  • Полк. Лазаров: ВВУБ “Георги Бенковски” е в много добро здраве

В навечерието сме на 16 октомври - денят на българските военновъздушни сили. Преди 99 години в хода на Балканската война на този ден българските военни летци поручик Радул Милков и поручик Продан Таракчиев летят със самолет "Албатрос" над обсадената от български и сръбски войски Одринска крепост. Те слагат две бомби в кошове, прикрепени отстрани на самолета, и от около 500 метра височина ги пускат над жп гара Караагач. С това на практика е сложено началото на използване на самолета като бойно средство.

Наследниците на тези българи днес се обучават във ВВУБ "Георги Бенковски" в Долна Митрополия.

Летателно обучение и летателна дейност на летище Долна Митрополия има от 1942 год. През 1948 год. тук се пребазира и училището за пилоти, което през 1959 год. става ВНВВУ "Георги Бенковски". След множество трансформации в името и структурата, от 2001 год. е създадена Военновъздушната учебна база. Полк. Васил Лазаров е неин командир и по думите му, базата е в много добро здраве, независимо, че летателната техника, с която се оперира, е значително малко. Съставът на базата в Долна Митрополия, сравнено с авиобазите на военновъздушните сили за миналата година, има и най-много нальот. Така че летателният и осигуряващият състав работят на изключително високи обороти, подчерта полк. Лазаров.

Според него мисията на ВВУБ "Георги Бенковски" е да предоставя съвременно, качествено и безпроизшествено обучение на летателния състав и професионална подготовка на квалифицирани кадри за военновъздушните сили. "Това е, което ние правим всеки ден", каза още командирът на базата. "Искаме след 5, след 10 години базата да стане един модерен учебен център за подготовка на пилоти и кадри за военновъздушните сили по всички международни стандарти".

Нивото на подготовка днес, независимо че като обем е значително по-малко като летателни часове, по качество далеч надхвълря стандартите, които са били поддържани преди години, допълни полк. Васил Лазаров. Сега, например, летателният състав лети изцяло на английски език, изпълняват се и заходи и кацания на всички граждански летища. Българските военни летци, независимо от условията, могат да изпълняват и граждански задачи, каза командирът на базата в Долна Митрополия.

Полк. Васил Лазаров припомни и станалия на 29 ноември миналата година инцидент при кацане на "Пилатус". Пилотите майор Боян Григоров и майор Пламен Иванов запазиха самообладание и успяха да приземят летателната машина като спасиха село Горна Митрополия от сериозни последствия при евентуално катапултиране. Това са и първите български военнослужещи, наградени от държавния глава с орден за заслуги.

Какво още каза полк. Васил Лазаров чуйте в звуковия файл.