Почистваме Плевен на 31 март
Почистваме Плевен на 31 март / archiv.DarikNews

Общоградска инициатива „Да почистим Плевен" организира местната управа на 31 март - събота. Подробности за кампанията огласи пред медиите, кметът на общината проф. д-р Димитър Стойков.
„Mного места в Плевен и в общината се нуждаят от пролетно почистване. В акцията ще се включат всички общински служители, ученици, и надявам се - повече граждани, които искат града ни да бъде по - чист и зелен", каза проф. д-р Стойков.

Почистващите фирми в Плевен ще осигурят допълнителни съдове за смет, а събраните отпадъци ще бъдат извозвани. На телефони 064 881 336 и 064 881 342, гражданите ще могат да се обръщат към експертите от отдел "Екология" в общината, при нужда от чували, ръкавици и други помощни средства.

Подробностите за инициативата, както и списък с местата, където ще бъдат поставени допълнителни контейнери за отпадъци, ще бъдат публикувани на сайта на община Плевен в следващите дни.
Инициативата „Да почистим Плевен" е замислена, като продължение на кампанията „Часът на Земята", която се провежда същия ден с участието на Плевен. Инициатор е международната природозащитна организация WWF, като до този момент от България участие са заявили общо 48 града, в които ще бъде угасено фасадно-архитектурното осветление на сгради и паметници за един час на 31 март - събота от 20:30 до 21:30 часа. Уличното осветление няма да се гаси от съображение за сигурност.

От област Плевен „Часът на Земята" подкрепят 7 общини - Плевен, Никопол, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Белене, Пордим и Левски.
Кметът на Плевен съобщи също, че от местната управа в следващите седмици ще се събира информация за нерегламентирани сметища в града и общината, като в акцията по премахването им ще бъдат включени и общинските фирми Паркстрой и Инжстрой.

От Инжстрой започнаха изкърпването на дупките по улиците в града, като първоначално с горещ асфалт ще се ремонтират тези, по маршрутите на градския транспорт.
Пролетното измиване на града се предвижда да се извърши непосредствено след първите дъждове тази пролет, като по този начин ще се постигнат известни икономии на средства, необходими за тази дейност.