Почетоха патриарх Максим в Троянския манастир
Почетоха патриарх Максим в Троянския манастир / lovech.press

Заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество патриарх Максим бе отслужена от главата на Българската православна църква патриарх Неофит в Троянския манастир „Успение Богородично", информират от пресцентъра на областната администрация в Ловеч. На 2 ноември 2014 г. се навършват 100 години от рождението на Марин Минков, каквото е светското име на дядо Максим, и две години от кончината му.

В отслужването на панихидата участваха и седем митрополити - Ловчанският Гарвиил, Пловдивският Николай, Варненският Йоан, Русенският Наум, Великотърновският Григорий, Видинският Дометиан и Доростолският Амвросий.

„Не може да не отбележим, че във времената на сериозни изменения в духовния и обществен живот заради името на патриарх Максим с неговата дълбока вглъбеност, вяра, търпение и далновидност нашата църква устоя. Във всичките си действия Негово Светейшество се ръководеше от това, което е добро за хората. На неговата 100-годишнина и две години след смъртта му ние все по-ясно си даваме сметка за неговата важна роля в живота на Българската православна църква и българския народ", посочи патриарх Неофит.

На гроба на Максим областният управител на Ловеч Милко Недялков и кметът на Троян Донка Михайлова поднесоха венци и цветя в негова памет.

Патриарх Максим бе начело на Българската православна църква в продължение на 41 години. В своето слово към миряните в храма игуменът на Троянския манастир епископ Сионий подчерта, че дори в тежки за църквата времена, патриарх Максим е сплотявал нацията с вяра, доброта и търпение.