По-малко от една трета са регистрирали етажната собственост
По-малко от една трета са регистрирали етажната собственост / снимка: DarikNews.bg

Едва 778 от сградите в режим на етажна собственост в Плевен са вписани в общинския регистър, съобщиха за Дарик от общинската администрация. Само в последния ден на крайния срок са подадени около 200 заявления за вписване. Общият брой на подлежащите на вписване сгради е около 2 500.

Крайният срок за подаване на заявленията за вписване в регистъра изтече на 30 юни. По изискванията на Закона за етажната собственост, кметът на общината трябва да свика общи събрания в сградите, където това не е извършено до момента, за да могат те да бъдат вписани в регистъра до края на годината. Ако не бъде свикано общо събрание или новоизбрания Управителен съвет не изпълнява законовите разпоредби, те подлежат на административно-наказателна отговорност.

Глоба до 300 лева и имуществена санкция за юридически лица предвижда Законът при неспазване на разпоредбите му. От Община Плевен за момента няма да предприемат подобни действия, тъй като се очакват промени, които могат да елиминират досегашната роля на общините в изпълнение Закона за етажната собственост.