По-малко от една пета от здравноосигурените в областта са се прегледали профилактично
По-малко от една пета от здравноосигурените в областта са се прегледали профилактично / netinfo

18 % от здравноосигурените над 18 години в Плевенска област са си направили профилактичен преглед през първите пет месеца на тази година, информират от пресцентъра на РЗОК Плевен. За отчетените 36 634 профилактични прегледа касата е заплатила на изпълнителите близо 240 000 лв.

С оглед профилактиката на социалнозначими и приоритетни за страната заболявания, общопрактикуващият лекар формира рискови групи, като включените в тях пациенти над 18 години подлежат един път в годината на профилактичен преглед при съответния лекар специалист, напомнят от здравната каса. Регистрите на лицата от рисковите групи трябва да се поддържат на магнитен носител и ежемесечно да се актуализират.

Районната здравноосигурителна каса ще засили контрола по отношение воденето на регистрите и ефективното лечение на пациенти в рискови групи. Това, освен че ще спомогне за ранното откриване на тежки заболявания и успешното им лечение, ще доведе и до намаляване разходите на институцията.

Сред набелязаните от РЗОК мерки за ефективна профилактика е включен засилен контрол в дейността на лекарите по отношение на обема и качеството на прегледа.