Плевенските туристически атракции ще имат нов облик
Плевенските туристически атракции ще имат нов облик / Dariknews.bg
Плевенски туристически атракции ще имат нов облик
44663
Плевенски туристически атракции ще имат нов облик
  • Плевенски туристически атракции ще имат нов облик

След две години Плевен ще се превърне в още по-привлекателен за туристите град. Увереност в това изразиха пред медиите представители на община Плевен и Областна администрация в града, тъй като предстои реализацията на техен съвместен проект. Той е наречен "Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен» и вече получи одобрение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за отпускане на безвъзмездна финансова помощ. Стойността му е 5 млн. 47 хил. лв. като собственият принос на общината е 257 хил. 919 лв.

Благодарение на тези средства ще бъдат реновирани едни от най-важните туристически обекти в Плевенско-това са Панорама «Плевенска епопея 1877», античната крепост «Сторгозия» и каменния мост на р. Вит при село Ясен с Паметника на победата. Мащабният проект, целящ да привлече туристи от страната и света, трябва да бъде осъществен за 24 месеца, а негов ръководител е секретарят на общината Таня Стефанова. Според заложенато в проекта ремонт ще бъде направен на самата сграда на Панорамата.

Ремонтните дейности, които са за над 2 млн. и 200 хил. лв., включват хидро- и топлоизолация, външна и вътрешна подмяна на дограма, подмяна на подови настилки и климатична инсталация. Предстои да бъде въведена електронна система за управление на осветелнието, ще се изгради външен панорамен асансьор на главния вход и ще се ремонтират вече съществуващите асансьори вътре в сградата. Ще бъде възстановена и покривната площадка за наблюдение на Панорамата. Благоустроителни дейности ще има и на прилежащия терен на Панорамата - поставяне на тротоари, пейки, кошчета за отпадъци и други.

Околното пространство на късноантичната крепост "Сторгозия" също предстои да бъде обновено. Пред главния вход ще има обособени места за почивка, ще бъдат възстановени алеи, а крепостта ще има и художествено осветление. Възстановена ще бъде туристическата инфраструктура, свързана с крепостта. Предвидено е възстановяване на архитектурни елементи на паметника "Селянката" и осигуряване на достъпна среда до нея. С нов облик ще са детските площадки до Кривите огледала и срещу Летния театър. Ще бъде направена площадка със съоръжения за фитнес на открито и стрийтбол. Чешмата на Бригадирската поляна ще бъде поправена, там ще има и места за пикник. Общо 16 мостчета по течението на река Тученица също ще бъдат ремонтирани. Паркирането на автомобили върху зелените площи в района на входа на парк Кайлъка ще бъде ограничено, а парковото осветление по алеите подменено.

Предстои ремонт и реставрация на старинния мост при река Вит. Там ще се обособи място за възстановки от последното сражение за Освобожденито на Плевен, площадки за наблюдение, ще има и художествено осветление. Паметника на победата също ще е с художествено осветление, ще бъдат обособени площадки за отдих и наблюдение. Като част от проекта са предвидени и съпътстващи дейности, свързани с рекламата на туристическите обекти. Това са две възстановки, едната е на Освобождението на Плевен - епичната битка, разиграла се при историческия мост на река Вит край Ясен, а втората е "Един ден в римска Сторгозия" - историческа ретроспекция, която ще представи ежедневието на хората, обитавали крепостта преди повече от 18 столетия.

 По проекта е предвидена мащабна рекламна кампания на реновираните атракции. Ще бъде разработен интернет сайт, на който да се представят обектите. Изработени ще бъдат рекламни материали -дипляни, плакати, различни картички, хартиени знамена и шапки, мултимедийни материали и видеофилм за трите атракции. Ще бъде организиран и двудневен журналистически тур с представители на национални и чуждестранни медии.

Градоначалникът Найден Зеленогорски поясни още, че от 2007 г. до настоящия момент Община Плевен е изпълнила, по различни програми с външно и национално финансиране, над 40 проекта с обща стойност около 8 000 000 лв. Към днешна дата са договорени и в процес на изпълнение по оперативните програми 16 проекта на обща стойност над 20 000 000 лв., а през следващата година общината ще изпълнява проекти за над 83 000 000 лв.