Плевенските лекари протестират днес
Плевенските лекари протестират днес / netinfo

За един час ще спрат дейността си днес лекарите и здравните специалисти в Плевенска област. Това съобщи председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Плевен д-р Венцислав Грозев.

Решението е взето на проведено заседание на регионалната колегия на лекарския съюз в Плевен на 8 януари във връзка с приетия проект на НЗОК за Национален рамков договор 2008. В системата на общопрактикуващите лекари и специалистите, работещи в диагностично-консултативните центрове, днес работата ще бъде прекъсната от 10.00 до 11.00 часа и от 14.00 до 15.00 часа, а в болниците - от 8.00 до 9.00 часа.

Стачка в истинския смисъл на думата няма да има, няма да бъде спирана спешната дейност и тази в плановия порядък и пациентите ще бъдат обслужени, подчерта д-р Грозев. На провелия се на 12 и 13 януари управителен национален съвет на БЛС в София, предложенията за действие на плевенската колегия са приети като общонационално поведение.

Протестните действия в страната в сферата на здравеопазването са насрочени за 21 януари. Поводът за недоволството ни е едностранно предложения от здравната каса проект за бюджет за Национален рамков договор 2008, в който средствата за здравеопазване са занижени и са определени на 1 млрд. и 600 млн. лв., каза д-р Грозев. От лекарския съюз настояват за бюджет в размер на 2 млрд. и 700 млн. лв.