Плевенският зоопарк отваря врати модерен и обновен
Плевенският зоопарк отваря врати модерен и обновен / Дарик Плевен

Плевенският зоопарк „Кайлъка" отваря врати за посетители на 16 декември, след като официално получи лиценз от Министерството на околната среда и водите, подписан от министър Нона Караджова. Това информират от пресцентъра на общинската администрация.

Лицензът удостоверява годността на зоологическата градина за опазване на диви животински видове извън естествената им среда чрез отглеждането и размножаването им при контролирани условия, гласи текстът в документа.

Срокът на валидност на лиценза е до 29 ноември 2015 год.

Условие за получаването му е привеждането на базата на зоокът „Кайлъка" съобразно стандартите, регламентирани в Закона за защита на животните, Закона за биологическото разнообразие, както и Наредба № 6 за минималните изисквания и условия за отглеждане на животни в зоологически градини.

За целта е изготвен и одобрен проект за изграждане на клетки за хищници, птици, тревопасни; огради и павилиони за билетопродавачи. С оглед на факта, че обектът е неделима част от защитената местност парк „Кайлъка", при разработването на благоустройствените и паркоустройствените дейности е запазена основната идея на композицията на алейната мрежа, която основно е решена с асфалт, на места в комбинация с бетон. Запазени са  съществуващите  дървесни видове, в определени участъци е добавена и нова растителност.

Реконструкцията на обекта е започнала през 2007-2008 год.  с изграждането на нови клетки за лъва и коткоподобните маймуни, както и канализация и тоалетни. Съгласно нормативните изисквания клетките имат открита и закрита площ, като закритата е оборудвана с подово отопление и облицована с плочки.

Дейностите са продължили през 2010 год., когато е подновена оградата на клетки „Рогати", където допълнително са монтирани предпазни пана; изцяло е подменена оградата на заграждението за щраусите; пред всички клетки е укрепена, ремонтирана и боядисана оградата; външната клетка на маймуни „Бабуини" е уширена; ремонтирани са сеновалите и останалите стопански сгради. Направени са нови бордюри и цялостно са асфалтирани алеите. Монтирани са и нови пейки в обособените кътове за отдих. На територията са разположени и нови съдове за смет.

За осъществяването на реконструкцията Община Плевен е вложила близо 350 000 лева.

Работното време на зоопарк „Кайлъка" през зимния сезон е от 09.30 до 12.00 и от 12.30 до 16.00 часа без почивен ден. Входните билети за възрастни са на цена 1.00 лев, а за деца до 18 год. - 0.50 ст.