/ iStock/Getty Images
Тя е закупена с целеви средства на здравното министерство
В Плевен университетската болница "Д-р Георги Странски" получи нова апаратура за безкръвни операции, купена с целеви средства на Министерството на здравеопазването. Това съобщи говорителят на лечебното заведение Момчил Цветков, цитиран от БТА.

Медицинската техника, която е на стойност около 400 хил. лв., вече се използва от клиниките по хирургия към болницата и служи за операции на органите от стомашно-чревния тракт, жлъчен мехур и други. Вече е опериран по спешност и след това изписан пациент в Първа хирургична клиника.

Лапароскопът е последно поколение от системата "Einstein", има възможност за работа в триизмерен режим, което позволява по-прецизното извършване на оперативните интервенции. Според лекарите системата разширява възможностите на хирургичните екипи. При операциите възстановителният период е по-кратък, а следоперативната болка - по-малка в сравнение със стандартните процедури.

За новата лапароскопска апаратура Плевен разполага с екипи, обучени у нас и в чужбина. Благодарение на тази придобивка, болницата в Плевен, която е второто по големина лечебно заведение извън столицата, има готовност да извършва по спешност операции по всяко време на денонощието, целогодишно, посочи Момчил Цветков.
БТА