Плевенчанка спечели бронз на Спешъл Олимпикс
Плевенчанка спечели бронз на Спешъл Олимпикс / Помощно училище Плевен

Петя Петрова от Помощното училище в Плевен и Павлина Неделчева от Защитено жилище, с. Лиля,  грабнаха бронзовите медали в състезанията по двойки в дисциплината боулинг на Европейските летни Спешъл Олимпикс игри 2010.

Петя Петрова беше избрана чрез жребии да участва в Европейски летни Спешъл Олимпикс игри във Варшава.

Специалните олимпийски игри са организирани от комитета за специални европейски летни игри, основан в Полша, както и по специалната национална програма за олимпийски игри за хора с интелектуална недостатъчност. Игрите включват 1 600  атлети и техни партньори  без интелектуални затруднения, 600 треньори, 2 000 доброволци, 250 медицински персонал, 1 500 членове на семействата на атлети, 300 официални лица от 58 европейски държави.

По време на Летните олимпийски  игри за хора с увреждания, атлетите се състезават в 9 дисциплини - бадминтон, боулинг, вдигане на тежести, лека атлетика, тенис на маса, тенис на корт, баскетбол, дамски футбол, каране на летни кънки и демонстрация на програмата за трениране на двигателна дейност.

Мисията на специалните олимпийски игри е да осигури целогодишни спортни мероприятия и атлетически състезания за деца и възрастни с интелектуална недостатъчност. Тези мероприятия осигуряват на хората с интелектуална недостатъчност възможност за развитие на физическите си способности, да покажат кураж, радост и да подарят съвместно със семействата си и останалите атлети  радост, умения и приятелство.