Плевен участва в разработване Дунавската стратегия на ЕС
Плевен участва в разработване Дунавската стратегия на ЕС / Sofia Photo Agency

Зам.-oбластният управител арх. Бойко Балтаков участва в заседание на Междуведомствената работна група за разработването на национална позиция за участие на България в Дунавската стратегия на ЕС. То се проведе във връзка с подготовката и съгласуването на консултациите с Европейската комисия на 15 - 16 юли т. г. в Брюксел, съобщават от администрацията.

На заседанието са били изнесени презентации относно целите и приоритетите на бъдещата стратегия. На базата на подадени преди това примерни проекти от централните, регионални и местни власти са били избрани приоритетните проекти, които да доведат до изпълнението на Стратегията.

Като приоритетни области на Стратегията засега се очертават - развитие на транспортна инфраструктура и енергийни мрежи, опазване на околната среда и природното и биологично разнообразие, намаляване на замърсяването по р. Дунав, подкрепа на социално - икономическото развитие, в това число иновации и изследвания, туризъм и междукултурен диалог, и подобряване на системите за управление.

Предстои най-късно до средата на месец юли Европейската комисия да изготви проект на Стратегията, Комюнике и План за действие, който да включва примерни проекти. По време на пролетния Европейски съвет през 2011 г., под унгарското председателство, Стратегията трябва да бъде приета, което ще предостави още една възможност за развитие на нашия регион, допълват от областна администрация.