Плевен почете паметта на героите-освободители
Плевен почете паметта на героите-освободители / archive.dariknews

С панихида, отслужена от плевенския митрополит Игнатий и свещеници от православните храмове в града започна тържественият ритуал за отбелязването на 136-та годишнина от Плевенската епопея.

Плевен почете паметта на героитеосвободители
netinfo

"Преди 136 години се роди свободата на Плевен и 10 декември стана символ на справедливото възмездие за една вековна неправда, за поруганата ни земя, бесилките и пепелищата, за непокорството, удавено в кръв. Този ден беше и тържеството на най-висшите човешки ценности - род, език, вяра, нация, право на собствен път", каза в словото си кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

Плевен почете паметта на героитеосвободители
netinfo

Той подчерта, че трите кръвопролитни щурма, тежката обсада и капитулацията на турската армия са написали величавите страници на Плевенската епопея.
"Мнозина воини от Румъния, Русия, Украйна, Беларус, Полша, Молдова и Финландия, паднаха в боевете за Плевен и останаха завинаги на българска земя, но тяхната памет е увековечена от многобройните паметници, сред които и обновените с европейски средства исторически мост над река Вит, Паметникът на победата и Панорама „Плевенска епопея-1877г.", каза още кметът.

„Специалистите са категорични, че Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската война", отбеляза областният на Плевен Илиян Йончев.

Плевен почете паметта на героитеосвободители
netinfo

„Световният отзвук от събитието е колосален и то стои на първите страници на тогавашната преса. Тогава в САЩ жителите на едно ново селище, прочитайки за събитията в страната избират „Плевен" за име на своя град.
Областният добави, че днес не е пресилено да кажем, че споменът за епохалните събития превръща Плевен в град-музей. „Трудно е да се изброи всичко, което е създадено, за да ни напомня за тези, които са тръгнали с молитвеник, икона ли просто с кутийка с детски руси коси и останали завинаги в чуждата земя.

Плевен почете паметта на героитеосвободители
netinfo

Поздравителни адреси по случай 136-та годишнина от Плевенската епопея бяха получени от председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, народните представители от 15-ти Плевенски многомандатен район от Коалиция за България, Негово преосвещенство - посланика на Украйна Микола Балтажи, Община Червен бряг, полк. Николай Бешев - командир на Единен център за начална подготовка, Учебна авиационна група „Г. Бенковски"- Д. Митрополия и подполк. Стоянов - началник на Военно окръжие - Плевен.

Сред Официалните лица на церемонията бяха още председателят на Общински съвет - Плевен Дарин Ангелов, народните представители от ПП ГЕРБ Цецка Цачева, Владислав Николов и Пламен Тачев, председателят на Областното ръководство на БСП - Плевен Румен Петков, Емил Димитров - Ревизоро, общински съветници, представители на областната и общинската администрация и много граждани.

Плевен почете паметта на героитеосвободители
netinfo

Плевен почете паметта на героитеосвободители
netinfo