Плевен отбеляза Деня на народните будители
Плевен отбеляза Деня на народните будители / netinfo

“Първи ноември е не само празник на духовността, а светоусещане и национална съдба", с тези думи плевенският кмет Найден Зеленогорски се обърна към плевенчани в приветственото си слово по повод Деня на народните будители. “Горд съм, че с общата ни воля езикът ни има своето достойно място и признание в Обединена Европа, че Мадарският конник, Кирилицата и Рилският манастир са сред най-свидните символи на народа ни”, допълни още той.

Тържествен водоствет за Деня на будителите беше отслужен пред паметника на Иван Вазов, до училището, носещо името му. Представители на общински и областни ръководства на институции и партии, училища и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на будителя.

В чест на празника беше възродена и вековна традиция, свързана със залесяването на града. Найден Зеленогорски посади “копринено” дърво в близост до паметника на Иван Вазов. Традициите на залесяването на именити дати водят началото си от 1908 г, когато тогавашният кмет на града Ангел Данов издава постановление да бъде засадена гора в местността “Колодрума” в памет обявяването на България за независимо царство.


Поздравителното слово на Найден Зеленогорски чуйте в прикачения звуков файл.