prilovenie
prilovenie / obshtina montana
Област Плевен, заедно с още три български и три румънски области е включена в специално създадено мобилно приложение, което цели популяризирането им. 
„Представяме 200 природни обекта от четири български и три румънски области в новосъздадено мобилно приложение”, съобщи Георгия Димитрова – изпълнителен директор на „Агенция за регионално развитие и бизнесцентър 2000”- Монтана. Организацията си сътрудничи със сродни структури във Видин и Крайова Румъния в трансграничен проект. Целта е да се популяризира природното наследство и ресурси в областите Монтана, Видин, Враца, Плевен, Долж, Олт и Мехединци и да се увеличи туристическия интерес към тях.

Разработеното приложение за мобилни устройства се нарича „Nature in hand.eu”. То предоставя актуална и полезна информация – снимки, описание, достъпност, карта, на природни резервати, местности и забележителности дори без достъп до интернет. Мобилното приложение е разработено на три езика – български, румънски и английски. Може да се изтегли безплатно от Apple App Store и Google Play. За улеснение на потенциалните туристи са разработени QR кодове за бърз достъп.

Агенцията за регионално развитие е създадена през 2000 година и един от най-активните бенефициенти по проекти на трансграничното сътрудничество, обясни кметът на град Монтана Златко Живков, който е председател на управителния съвет на сдружението, за което всяка година от общинския бюджет се определят средства в размер на 6 хиляди лева.