Платеното кръводаряване крие рискове
Платеното кръводаряване крие рискове / netinfo
Платеното кръводаряване крие рискове
25887
Платеното кръводаряване крие рискове
  • Платеното кръводаряване крие рискове

Нараснал е броят на кръводарителите в Плевенска област, новината съобщи директорът на Районния центъра по трансфузионна хематология в Плевен д-р Лако Лаков. 7 600 човека са дарили кръв в центъра през 2009 год. като сред тях основната група са студенти и млади хора.

Има отлив на обичайните кръводарители, защото по-голямата част от тях са заминали на работа в чужбина, коментира д-р Лаков. В Плевенска област през миналата година дарителите са били 23 на 1000 души население, но това се дължи и на намаляването на населението. Като цяло съотношението за страната е 21 кръводарители на 1000.

Заради погрешните и остарели схващания за кръводаряването, не са редки и случаите, когато близките на някой пациент разчитат на платени кръводарители, но това крие големи рискове, каза още д-р Лаков. Защото в стремежа си да вземат парите, такива кръводарители умишлено не съобщават за важни и опасни заболявания.

В Районния център за трансфузионна хематология се изследват само четири маркера - ХИВ/СПИН, хепатит В и С и сифилис. И ако няма доверие между дарителя и лекаря, има опасност след това нездрава кръв да навреди на пациенти, вместо да им помогне, каза още д-р Лаков.