abv
abv / dariknews.archive

Договорът за добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония не защитава българската история и българския национален интерес. Това заяви на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка. "Днес Българската православна църква отбелязва деня на Свети дух – ден на южната ни съседка и ден, в който се почитат душите на мъртвите и хилядите загинали в борбите за национално обединение", каза Пламена Заячка, като подчерта голямата морална отговорност на българите – да почитаме и да не предаваме техния завет.

Пламена Заячка коментира, че Договорът за добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония има по-скоро пожелателен характер, но не и реална тежест.

„Виждаме, че македонизмът продължава, виждаме настъпателната политика на Северна Македония. Нито една друга партия не се ангажира с въпроса за отношенията ни с южната ни съседка, даже напротив – тезата е, че приоритет на България е присъединяването на Северна Македония в ЕС и НАТО. Това може да е приоритет на Северна Македония, но не и на България. Нашият приоритет е да защитим историята си и националния интерес“.

Заячка посочи, че отлагането на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС е последната възможност на страната ни и правителството да вземе мерки да защити българския национален интерес.