Пирински: Паметникът на Скобелев ще е един от символите на Плевен
Пирински: Паметникът на Скобелев ще е един от символите на Плевен / netinfo

Паметник на генерал Скобелев откри днес в Плевен председателят на Народното събрание Георги Пирински. На тържеството присъстваха вътрешният министър Румен Петков, плевенски депутати и управници, както и посланици на страните участнички в Руско-Турската освободителна война, представители на дипломатически мисии.

„Историята ни е ощастливила с възможността да сме тук и да участваме в това историческо дело, да засвидетелстваме отново нашата безгранична и вечна признателност към стотиците хиляди жертви, паднали за нашата свобода”, каза при откриването на паметника Георги Пирински. Той изрази увереност, е паметникът на Скобелев ще стане един от символите на Плевен и ще увековечи братството между българския и руския народ.

Паметникът е изработен от скулптора Владимир Суровцев и архитекта Виктор Пасенко. 4,5 метровата бронзова скулптура е поставена пред художествена галерия „Илия Бешков”. Тя е изработена в руския град Смоленск. Откриването на постамента се прави на 130-годишнианата от Третия щурм за Плевен на 11 септември 1877г. Паметникът беше осветен от Плевенския, Ловешкия и Пловдивския митрополити в съслужение с игумена на манастира в Кръстова гора и свещеници от Плевенската епархия.