Пилотен проект създава мрежа от бизнес инкубатори
Пилотен проект създава мрежа от бизнес инкубатори / archive.dariknews

Екип на Областна администрация - Плевен участва в пресконференция в румънския град Слатина, на която бяха представени междинните резултати по изпълнението на пилотните проекти в рамките на изпълнението на проекта „Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния - България", финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007 - 2013 г.

Срещата с медиите бе организирана от Центъра за консултации и управление на проекти Европроджект, който е Партньор 4 по проекта и ръководи изпълнението на пилотен проект StartUp-RO-BG. Дейностите по него обхващат цялата гранична територия Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш, Констанца, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич.

Целите на проект StartUp-RO-BG са да насърчи устойчивото трансгранично икономическо сътрудничество чрез създаването на първата мрежа от иновативни бизнес инкубатори. Предвижда се да бъдат създадени 16 подобни центъра във всички области и окръзи, разположени на общата граница между Румъния и България. Инкубаторите ще създадат и поне 30 работни места. Проектът предвижда финансова подкрепа за членовете на инкубатора, които решат да започнат бизнес след изтичане на шест месечно обучение. Определената финансова помощ е в размер на 10 000 евро. В рамките на пилотния проект ще се оказва помощ при разработването на бизнес планове, предвидени са консултации по финансови, правни и административни въпроси. Целевата група са млади хора на възраст между 18 и 35 години, които търсят работа. В проекта са заложени и 12 годишни срещи за взаимно опознаване и обмяна на информация за добри практики.

По време на пресконференцията експерти на Областна администрация - Плевен информираха медиите за междинните резултати по изпълнението на пилотния проект за разработване на Регионална схема за пространствено развитие, по който работят като Партньор 6.
Освен разработените междинни продукти бе показан интернет базирания модул на ГИС-системата, представени бяха и планираните дейности на екипа до края на годината.