Пик в разпространението на дизайнерска дрога отчитат от ВМА
Пик в разпространението на дизайнерска дрога отчитат от ВМА / dariknews.archive

При откриването на Националната конференция по токсикология, която се провежда в Плевен от 20 до 22 ноември в Плевен Доц. Васил Атанасов - завеждащ Токсикологичната лаборатория при Военномедицинска академия/ВМА/-София, коментира пред журналисти навлизането и идентифицирането на дизайнерските дроги в последно време. Той сподели тревожния факт, че през 2015 г. е отбелязан пик в разпространението й.

Макар и токсикологията да не е от рекламните лица на медицината и да не е част от доходоносните специалности в частните клиники, предизвикателствата нарастват изключително много, защото химическите вещества около нас се увеличават и контактът на хората с такива вещества е в непрекъснато разавиваща се форма. По тази причина ефектите, които могат да окажат върху хората могат да са непредсказуеми.

Доц. Атанасов коментира, че в Лабораторията по токсикология във ВМА не се работи само за целите на клиничната диагностика.
"При нас идват и голяма част от пробите за съдебни експертизи, както на живи лица - например шофьори, така и на починали хора. По този начин ние имаме поглед въобще за отровите в съвременното ни общество и затова може да се каже, че през 2015 г. има едно много сериозно увеличаване на постъпилите лица в болници, както изобщо на лицата, потърсили медицинска помощ след сблъсък с такива вещества", каза доц. Васил Атанасов.

Той уточни, че дизайнерски дроги се наричат всички новосинтезирани вещества, които все още не са включени под регулация под форма на контрол и на практика, те се разпространяват свободно и ненаказано.

Основният път за сдобиване на такива вещества е през интернет и няма никакъв проблем, човек да влезе и да си купи с кредитна карта такава дизайнерска дрога. Най-често това са субстанции под формата на бели прахчета, които се разтварят в подръчни средства като лакочистител, разредител за боя и с тях се обработва някаква тревиста маса - обикновено дори съвсем обикновен чай. От там идва и жаргонът "билка", "билков тамян" или "чай".

От това нещо се правят цигари и от там нататък идва ред на клиничните токсиколози, защото ефектите, които предизвикват тези вещества, които са в непознат за никого вид и с концентрация, направена в гаражно производство и самият производител не знае, какво по-точно е напраавил - ефектите са изключително разнообразни. Те могат да наподобяват тези на марихуаната, а могат да бъдат и съвсем различни и да доведат до тежки животозастрашаващи състояния.

Доц. Атанасов съобщи тревожния факт, че през тази година е отбелкязан пик на този вид дрога.
Към това специалистът добави и изключително големият ръст на съдебни случаи, които влизат в лабораторията по токсикология във ВМИ, особено сред водачи на МПС, които са извършили тежки пътнотранспортни произшествия - включително и със загинали, след употреба на марихуана.
Доц. Атанасов коментира, че марихуаната е изключително опасна за шофьорите, защото променя представата за пространство, дистанция и време.

Освен на пътя, тази година има руст и на случаите на извършени тежки криминални престъпления като изнасилвания и убийства, извършени след употреба на марихуана. Специалистът информира, че нарастват и случаите на комбинирана употреба от тийнейддъри на марихуана с други упойващи вещества.