Петък 13-и - суеверие или просто ден от календара
Петък 13-и - суеверие или просто ден от календара / dariknews

Анкета, направена от БГНЕС, показва, че хората са забравили страховете си от петък 13-и, ако въобще някога са ги имали. В крайна сметка това е поредният петък 13-ти, но дали днес ще ни върви, или не зависи само и единствено от нас самите.

Петък 13-и е суеверие, което съществува като мит от стотици години. Няма аргументи, че е истина, защото по принцип суеверията не се базират на аргументи, а на страх от неизвестното, обясни психологът Светлана Георгиева.

Според нея суеверните хора ги е страх от неизвестното и от това какво ще се случи. Има изследвания, които са правени и в България, че нещастните хора са по-суеверни и вярват повече в черния петък, ако черна котка ти мине път и т.н. Вярват, защото не са уверени в себе си. Ако сме уверени в себе си разчитаме, че сами ще си направим деня хубав и няма защо да вярваме, че нещо лошо ще ни се случи. Най-хубавите дни са тези без суеверие, категорична е психоложката. Нейната препоръка е да изкараме деня си пълноценно, та бил той и петък 13-и и просто да си го направим хубав.

Астрологът и нумерологът Светлана Тилкова-Алена обясни, че групата от числа 4, 13, 22, 31 като дни от всеки месец, са числата на кармична разплата. Двойното число 13 категорично не носи фаталистични вибрации. Напротив, то е по-скоро предупреждение, което ни казва, че е необходимо много внимателно вглеждане и всеобхватна оценка на действията ни по съдбовния път и много предпазливост към всяко ново и непознато начинание. Ако това условие е изпълнено, родените под вибрацията на 13 имат шанс да постигнат много в живота, защото 13 е носител на власт, даряваща огромна сила.

Спазени ли са изискванията на съдбовното предупреждение, успехът в живота е гарантиран. В противен случай в подвластните на вибрация 13 се събуждат отрицателни качества като склонност към непрекъснато лицемерно театралничене, лъжа, използване на услугите на врачки и магове за непочтено постигане на житейските цели. Посредственият интелект е предпоставка за проявата на негативните характеристики на хората, родени под вибрацията на числото 13.

За Алена фаталността на петък 13-и е единствено обществено суеверие без нито едно доказателство. Петък, 13-о число се случва 1, 2 или 3 пъти всяка година и от това не произлиза нищо по-особено отколкото във всеки друг ден, заявява тя. Няма причина и точно денят петък да допълва фатализма на 13. Петък е ден на Венера, планетата даряваща любов, красота, хармония и равновесие.

Нумерологът ни даде и следния пример - разрушителните земетресения в България от средата на 19 век /18 септември 1858 г. / до края на 20 век /7 декември 1986 - Стражица/ са седемнадесет. При нито едно от тях няма съвпадение на 13-и с петък.

Отразява ли се фаталността на петък 13-и при зодиакалните знаци? Алена е категорична, че връзка между 13-и петък и зодиакалните знаци не съществува. Не е възможно да се извлече конкретно влияние на числото 13 върху който и да е зодиакален знак, защото характера на човека е компонент от различни качества, заложени както от зодиакалното съзвездие, под чието влияние е роден, така и от положенията на планетите в зодиакалните знаци в рождената му звездна карта.

Прогнозата на Алена за днешния "фатален петък" - през 2014 г. общата вибрация на деня е носител на материална стабилизация и на кармична разплата, разяснява ни Алена. Хората родени в този ден, са орисани през годината, която им предстои да творят само положителна карма чрез компромиси и толерантност към потребностите на околните. За жалост това няма да е лесно постижимо за родените на 13 юни заради засилените им материални стремежи, категорична е Алена. Тя ни съветва да не бъдем подвластни на егото си, защото рискуваме да си спечелим неприятели, да не проявяваме агресия, която може да се върне като бумеранг върху нас.

Съветвам да не се подписват договори, да не се взимат кредити и да не се дават заеми, както и да не се прави крачката към смяна на работното място, което важи и за дните до 2 юли 2014, когато Меркурий се връща в своето директно движение, заявява Алена.

Има хора, за които 13-и е ден от календара, а за други задължително е носител на фатализъм, но с мисъл формата си на страх и притеснение те са способни сами да си докарат проблеми, които не са им заложени нито за деня, нито през живота им, посочва астрологът и добавя, че такива хора са жертва на вменени, но недоказани обществени суеверия.

През 2014 г. числото 13 само веднъж е в петък и това е денят 13 юни. И преди някой да се овъртоли в страховете си, че злото ни дебне, по-добре да си стоим в къщи и да люпим семки пред телевизора блаженстващи в насладата, че сме се изплъзнали от фаталното, нека припомня, че 13 юни петък беше и през 1997 година.

Напъвате се да си спомните с какво ви стресна денят тогава. Не помните, нали? Ден като всеки друг, казва още Алена.

Следващият фатален петък е през март 2015 г.