Петима младежи започнаха работа в община Ловеч по „Старт на кариерата
Петима младежи започнаха работа в община Ловеч по „Старт на кариерата / obshtina.lovech

Петима младежи започнаха работа в община Ловеч по програмата „Старт на кариерата", съобщиха от пресцентъра на администрацията. В първия им работен ден трудовите договори им връчи лично кметът Минчо Казанджиев. Той им пожела успешен старт в професията и усилена работа, с която да докажат качества и перспектива за развитие в публичния сектор. Петимата млади хора са назначени в дирекциите „Административно-правно и информационно обслужване", „Образование, култура и туризъм" и „Икономическа политика и бюджет" и в отделите ГРАО и „Социални дейности и здравеопазване".

Програмата „Старт на кариерата" се реализира от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта. Тя дава възможност на висшисти на възраст до 29 години в рамките на 9 месеца да придобият трудов стаж и опит по специалността, която са завършили, като им осигурява 400 лв. месечно трудово възнаграждение. При кандидатстването за работа те трябва и да са регистрирани като безработни.

Работните места по програмата са в публичните администрации - централните ведомства, включително и второстепенните им разпоредители с бюджетни кредити и техните териториални подразделения, които са от администрацията на изпълнителната власт, областните и общинските администрации.

Основната цел на програмата е да бъдат осигурени възможности за придобиване на трудов стаж на безработни младежи, завършили висше образование, с цел улесняване на прехода между образование и заетост.

Миналата година по програмата започнаха работа в общината 10 младежи. С петима от тях, най-добре справили се със задълженията си и проявили желание да продължат кариерата си тук, след изтичане на срока по програмата бе сключен постоянен трудов договор. Още двама младежи, стартирали професионалния си път миналата година по програмата в областната администрация, постъпиха на работа в общината.