Педагозите от гимназията по лозарство и винарство се съвещаваха в Центъра за работа с деца
Педагозите от гимназията по лозарство и винарство се съвещаваха в Центъра за работа с деца / netinfo

Тържествен педагогически съвет проведе днес Професионалната гимназия по лозарство и винарство в Плевен. Това е и нетрадиционен начин да се отбележи Деня на будителите, подчерта директорът на гимназията Бисерка Илиева. Съветът се проведе в Центъра за работа с деца, защото това е първата сграда, в която през 1890 г. е създадена професионалната гимназия – тогава е носела името Българско окръжно практическо земеделско училище.

Тържественият педагогически съвет започна с поздрав от детски хор “Звъника”, а основната тема на деловата работа на съвета беше “Регламентиране на реда и начините за ползване на компютърните кабинети в ПГ по лозарство и винарство”, както и предоставяне на проектодокументи за допълнително обсъждане във връзка с информационното осигуряване на всички учители. В гимназията има два напълно оборудвани компютърни кабинета и една мултимедийна зала – 44 са общо компютрите.

Гимназията е най-старото професионално училище в Плевен. От 1921 г. до 1926 г. към училището има висш курс и завършилите го са придобивали правата на висшисти, припомни моменти от историята Бисерка Илиева. Своето образование в училището са завършили видни дейци на науката, общественици като Александър Стамболийски, Никола Ракитин, Янко Забунов, Григор Вачков и др.

В момента в Професионалната гимназия по лозарство и винарство работят 42-ма педагогически дейци, училището е носител на орден “Кирил и Методий” – първа степен през 1990 г.