Педагози от Плевен и Враца се обучиха по проект
Педагози от Плевен и Враца се обучиха по проект / dariknews.archive

Регионалните инспекторати по образование /РИО/ от Плевен и Враца представиха резултатите от съвместния проект „Ефективност на формите на интеркултурно образование - гарант за качествено образование на учениците от различен етнически произход".
Срещата се проведе в зала „Орион" в Плевен и в нея участваха образователни експерти от двете области и директори на учебни заведения от Плевен.

Събитието откри началникът на РИО-Плевен Албена Тотева, след което Галина Евденова - началник на Инспектората във Враца и ръководител на проекта отчете резултатите от съвместната работа.

Педагози от Плевен и Враца се обучиха по проект
netinfo

Проектните дейности са свързани с обучения на учители и педагогически специалисти във въвеждането и развиването на разнообразни форми на интеркултурно образование, насочено към запазване и развитие на културната идентичност на децата и учениците от етническите малцинства.

От област Плевен в проекта се включиха учебни заведения от Кнежа и Червен бряг, а от област Враца - Криводол и Козлодуй.
Равносметката на финала показва, че по проекта са обучени 100 учители от четирите общини в двете области, както и 70 експерти от РИО, МОН, общински и областни администрации и педагогически специалисти. Проектът обхваща на практика и 800 ученика.

Проектът е разработен от РИО-Враца в партньорство с РИО - Плевен, и финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). Дейности му бяха изпълнявани от 1 октомври 2014 година, а официалният финал е следващата седмица - на 30 юли.

„РИО - Плевен и РИО - Враца осъществяват близка по цели и приоритети политика и по отношение на образователните потребности на децата и учениците от етническите малцинства. В ежедневната работа контактите между експертите от двата инспектората са постоянни", коментира Албена Тотева. Тя отбеляза, че поради близостта и съседството на двете области, директори и учители от областта поддържат ефективни връзки и контакти. Част от училищата обменят добри практики и на различни форуми.