Пазете се! Дебне летен грип
Пазете се! Дебне летен грип / Dariknews.bg
Пазете се! Дебне летен грип
31162
Пазете се! Дебне летен грип
  • Пазете се! Дебне летен грип

Да се разболееш от грип по средата на лятото, когато мисълта ти е при морето...ето това може да се нарече нещастие. Този сценарий, обаче е напълно възможен, особено ако прекарвате доста време на климатик. Постоянните промени в температурите също могат да помогнат да ви повали летен грип.

Съвсем неочаквано започвате да се чувствате дискомфортно, вдигате температура, не закъснява и повръщането. Следват поне три дни, в които се чувствате като разглобени и пазите леглото. Така протича летният грип, който започва да мъчи и плевенчани. Според наблюденията на д-р Петя Дакова, която е общопрактикуващ лекар в Плевен, грипът се настанява все по-трайно на наша територия. Това е вирусна инфекция, придружена от повръщане и разстройство, а в някои случаи и с висока температура, обясни специалистът.

Много важно за лечението на вируса, освен прием на медикаменти, е спазването на диета или т.нар. чаена пауза. 10-12 часа се приемат само течности и чайове от мента, лайка и шипка. В тях има витамини за подсилване на организма и действат успокояващо на чревната перисталтика, каза д-р Дакова. Който не може да издържи толкова часове без никакава храна, може да хапва солети, солени бисквити или препечена филия. Постепенно след това започва захранване с постни супи с картоф и морков, без никакви подправки.

 Ако се лекувате сами в къщи, много важна е личната хигиена, ползването на индивидуални средства и максимална изолация от останалите членове на семейството. Д-р Петя Дакова обясни, че ако един се разболее, ще се разболеят и всички останали близки, имали контакт с него. Ако до три дни симптомите на летния грип не отшумят, трябва да потърсите лекарска помощ, посочи тя. Подробности за борбата с грипа чуйте в прикачения файл...