Патрулки с камери и микрофони тръгват от 20 януари
Патрулки с камери и микрофони тръгват от 20 януари / dariknews.archive

120 патрулни автомобила, оборудвани с камери и безжични микрофони, тръгват из страната от 20 януари.

Новата система за видео и звуков запис беше представена от вътрешния министър Веселин Вучков и професионалното ръководство на МВР тази неделя. Първоначално по улиците в страната ще бъдат пуснати общо 20 автомобила на КАТ, оборудвани с новата система, като в последствие те ще станат 120 за цялата страна. Три камери ще бъдат разположени в автомобилите на Пътна полиция - две на задното и една на предното стъкло на автомобила.

Едната от предните камери ще снима напред, а другата ще снима вътрешността на автомобила. Двамата служители на патрула пък ще бъдат снабдени с безжични микрофони.

Основната цел на новата система е обективизиране на взаимоотношения между проверяващи и проверявани, както и контрол над дейността на екипите. В реално време ще може да бъде извършван онлайн контрол, като служителите в отделните районни управления на полицията ще могат във всеки един момент да проверят какви действия извършва даден екип. Всеки автомобил вече е снабден и с GPS устройства, така че да бъде ясно и неговото местонахождение в момента. Екипите са снабдени и с таблети, за да проверяват на момента дали даден автомобил не се издирва.

От МВР обясниха, че основната проверка ще се извършва онлайн - след прибиране на екипа, специалист ще сваля информацията от камерите и микрофоните и ще я архивира. Записите ще се пазят за срок от 30 дни назад.

"Пътят, по който сме поели, е правилен и от него няма да има отстъпление", обеща Вучков. Той добави, че МВР желае да ограничи максимално възможностите за корупционни прояви. С тези системи и вече функциониращите стационарни и мобилни камери, възможностите за корупционни прояви ще бъдат предотвратени в много голяма степен, каза той./БГНЕС/