kortezi
kortezi / dariknews
От 23 август до 9 септември 2018 г. с поредица от инициативи ще бъде почетена паметта на невинните жертви на тоталитарните режими на 20 в. Събитията ще се проведат под мотото „Всички за един - един за всички“. Това информира в пресклуба на БТА в Плевен отец Паоло Кортези, който е председател на Културен център „Евгений Босилков“ в Белене - основен организатор на инициативите.

На 23 август пред Мемориала в памет на жертвите на комунизма в парка на НДК в София, ще бъде първото събитие, за което са поканени столичани и гости на града. Следват посещения на Самоков - „Черна скала“, Гонда вода край Асеновград, село Ястребино, град Лом, село Покрован, лагерът „Слънчев бряг“ край Ловеч и град Белене - лагера на остров „Персин“.

Изложба „Евгени Босилков и мъчениците на 20 в. ще бъде показана във всичките дни в светилището „Евгени Босилков“ в Белене. Тя съдържа 15 пана, показващи различни исторически събития, свързани с темата за тоталитаризма и неговите жертви. Ще бъдат показани и книги от библиотеката на светилището, описващи тоталитарните режими в Европа. Всеки ще може да си вземе книга, за да я прочете, поясни отец Кортези, като добави, че всеки ден на сайта www.bosilkov.com ще бъдат публикувани данни за жертви от България.

Отец Паоло Кортези благодари на Плевенска филхармония, която ще изпълни реквием от Моцарт на 9 септември в католическия храм в крайдунавския град. „Чрез музиката на Моцарт се вдъхва идеята за надеждата - за нещо хубаво и за възкресение“. Той покани за събитията и всички граждани, както и чуждестранни гости на България, като отбеляза, че е добре и българите, живеещи в чужбина да посетят в рамките на дните 23 август и 9 септември места, свързани с темата и по този начин да изразят своята съпричастност.

Кортези покани всички плевенчани и на закриващия концерт, на който на 9 септември Плевенската филхармония, заедно с Общински хор “Гена Димитрова“ и солисти Боряна Бешева - сопран, Анелия Дечева - мецосопран, Любомир Дяковски - тенор и Ивайло Джуров - бас, ще изпълнят „Реквием“ от Моцарт. Диригент на оркестъра ще бъде Деян Павлов, а на хора - Анелия Дечева.

За сега групата, която ще посети местата в страната, се състои от 15 души, но се очаква и още беленчани да се присъединят. За пътуването са осигурени три микробуса. „За мен събития от този род се наричат „култура на паметта“ и не са политически, това е духовна работа“, коментира отец Кортези. “Темата е особено болезнена и в нея трябва да влизаме с очите на жертвите, за да знаят близките им, че те не са забравени. Както Исус на Кръста е казал: „...прости им, те не знаят какво вършат....“. Човек умира смачкан, но с очи, пълни с надежда“, каза отец Паоло Кортези.

„Всички за един и един за всички“ означава, че почитайки един, ние почитаме всички“, обясни още Кортези и припомни примера с децата от Ястребино: „Факт е, че тези деца не са имали бъдеще и са били убити, като децата, умрели в Аушвиц, или децата край Милано, където в едно училище бомби убиват над 300 деца. Това не е отмъщение или обида, а е почит към жертвите“, уточни Кортези.