ОУ„Антон Страшимиров-Бохот дадe старт на кампанията „Заедно сме по-добри в...училище
ОУ„Антон Страшимиров-Бохот дадe старт на кампанията „Заедно сме по-добри в...училище / dariknews.archive

С организирана кръгла маса, Основно училище "Антон Страшимиров" - село Бохот, даде старт на Националната кампания "Заедно сме по-добри в...училище".

В споделените разкази, настоящи възпитаници на ОУ"Антон Страшимиров" успяха да се потопят в спомените на бившите ученици: „Другарят Шекеров не беше само учител по география, сподели кметът на Бохот Цветан Кънев. - Като го слушахме имахме чувството, че е обиколил целия свят и познава всяка държава от близо. Сега си давам сметка, че по онова време едва ли е имал възможност изобщо да излезе извън границите на България. Важното беше обаче, че той ни научи да обичаме света."

Първата ръка в помощ на кампанията бе подадена още на срещата от Диана Данова, която обеща с интересни занимания в училище - 1 или 2 пъти седмично да помогне на децата не само да наваксат с математиката през лятото, но и да видят, че математиката може да бъде и забавна. Така те ще успеят да сбъднат и мечтата на някои от децата, която са създали заедно с Антон Георгиев - да станат летци, нещо, за което математиката ти е много необходима.

ОУАнтон Страшимиров"Бохот дадe старт на кампанията Заедно сме подобри вучилище"
netinfo

Кампанията в с. Бохот ще продължи до 31 август 2015 г. В този период, всеки, който реши, може да допринесе с доброволен труд или по какъвто начин прецени за подобряването на материалната база на училището и училищния двор.

В подкрепа на кампанията в инициативата взеха участие Деян Колев Теодора Крумова от ЦМЕДТ "Амалипе", Албена Тотева - началник на РИО Плевен, Йонита Иванова - началник отдел "Образование и култура" в Община Плевен, Диана Данова - председател на Съюза на математиците в Плевен и общински съветник, Антон Георгиев - общински съветник и съсобственик на Летище „Бохот", Даниела Бачовска - началник отдел в РИО Плевен, Цветан Кънев - кмет на с. Бохот, Живко Пенков - кмет на с. Тодорово, Чавдар Велинов - председател на комисия по "Култура и вероизповедания", много бивши възпитаници на училището, учители, родители и ученици. Участниците в срещата бяха приветствани с добре дошли от Теменужка Христова, директор на училището. Поздравителен адрес до участниците в срещата изпрати кметът на Плевен проф.д-р Димитър Стойков.

Кампания „Заедно сме по-добри в ...училище" се организира от училища в цялата страна, общественици, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе", други неправителствени организации. Целта на кампанията е да събере заедно българи и роми, които да подкрепят чрез доброволен труд училището в своя град или село, както и да споделят своите спомени от ученическите си години и мечтите си за училището на бъдещето, в което заедно учат деца от различни етноси. Това ще намали етническото напрежение и ще възпрепятства разрастването на етнически конфликти на местно ниво. Кампанията е подкрепена от Вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.