Болница
Болница / dariknews.bg
Отсрочване на всички публични вземания в размер на 38 хил. лв. иска изпълнителният директор на ловешката болница д-р Анка Георгиева. Искането е депозирано до общинския съвет в Ловеч, съобщават от там. Председателят на местния парламент Петър Цолов свиква извънредно заседание на 10 октомври (вторник) от 17.30 ч. Единствената точка в дневния ред е отсрочване задълженията на Многопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Параскев Стоянов”-Ловеч.
 
Междувременно кметът Корнелия Маринова и заместникът й Венцислав Христов обсъдиха с директора на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Силвия Моева възможностите за подпомагане на областната болница. Разговорът се проведе ден след като градоначалникът бе на среща в Министерството на здравеопазването заедно с колегата си от Враца Калин Каменов, за да се търсят съвместни пътища за излизане от кризата, в която се намират областните болници в двата града.
 
Община Ловеч, която е съакционер в лечебното заведение с 13%, няма законова възможност да стане гарант по нов кредит, тъй като това е забранено от Закона за общинския дълг – за такава гаранция се изисква общината да има над 50 на сто участие в капитала. Държавата обаче също не може да отпусне средства на двете болници, които са търговски  дружества, защото това е нерегламентирана държавна помощ и България ще бъде санкционирана от Европейската комисия.
 
Целта е да се покрият задълженията на болниците, но засега това няма как да стане без законови промени, счита Корнелия Маринова.
Община Ловеч ще се ангажира с поправката на централните стълбища на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов", асфалтиране на подхода от ул. Д-р „Съйко Съев“ към поликлиниката и отдаване за безвъзмездно ползване на паркинга към болницата, който е общинска собственост.
 
От 14:00 часа е насрочена нова среща в община Ловеч при кмета на всички акционери на болницата. В нея ще участва и Даниела Коларова, председател на съвета на директорите на болницата.