Отпускат пари за земеделците
Отпускат пари за земеделците / netinfo

Между 25 и 28 млн. лв. ще бъдат изплатени следващата седмица на земеделците, които са имали проблеми с малък брой мери, ливади и пасища или пък със застъпване в неголеми размери. Това каза в Плевен зам.-министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова. Тя се срещна с арендатори, зърнопроизводители и животновъди от областта.

През този месец се очаква европейската Сметна палата да излезе с доклада за мери, ливади и пасища за сумите от 2007 год., каза още Светла Бъчварова. Освен това, палатата ще даде и препоръки как да се справяме с тази ситуация, в която имаме 150 хил. парчета мери, ливади и пасища и в която област проверките продължават. Планираните протести на зърнопроизводители зам.министър Бъчварова коментира така:

“За 2008 год. са изплатени около 72 % от предвидените средства директни плащания. Те са 520 млн. лв. с екологичните и необлагодетелстваните райони. Аз наистина работя с точни цифри, които са ми подадени на база на реално изплатени суми. Но и при срещите, които имахме със зърнопроизводителите, останах с впечатление, че наистина и при тях има проблеми, свързани със застъпване на площи и това, че не са минали през арбитражни комисии“.

За животновъдите стартират държавните помощи, там почти всичко е изчистено, допълни Светла Бъчварова. Абсурдно е да се отпусне целогодишна субсидия за млякото, няма система, в която до 2009-та включително тя да бъде увеличена като държавна помощ, като сума средства, уточни зам-министърът на земеделието и храните. 10 млн. лв. са средствата за първо качество краве мляко, тази година са отделени и 2 млн. лв. за овче и биволско мляко.