Отпускат част от исканите от млекопроизводителите пари
Отпускат част от исканите от млекопроизводителите пари / netinfo

1 млн. и 700 хил. лв. ще бъдат отпуснати като директна помощ за млекопроизводителите, това каза земеделският министър Валери Цветанов. Днес той е на посещение в Института по царевицата в Кнежа, където има среща със земеделски производители и арендатори. Освен това, министърът обеща да се вземат мерки да бъдат платени най-бързо парите за компенсации на щетите, нанесени от сушата миналата година.

Земеделският министър Валери Цветанов е подписал вчера писмо до Мариан Фишер Боул, еврокомисар по земеделие и развитие на селските райони, в което се иска нотификация за исканията на млекопроизводителите. «Намираме се в страна, която е член на ЕС и подкрепата от страна на българското правителство на претенциите на протестиращите би довело до тежки санкции по отношение на политиката на правителството в момента», каза земеделският министър. «Аз разбирам исканията на млекопроизводителите и смятам, че са основателни, но на този етап Министерство на земеделието и храните не може да направи повече», каза още той.

В началото на месец септември, след като приключи ваканцията на ЕК, министър Цветанов, заедно с министър Миглена Плугчиева, ще пътуват до Брюксел, за да търсят решение на проблема. Той призова протестиращите млекопроизводители да не преминават границата с Гърция, защото не се знае как ще ги посрещнат там ветеринарните власти и дали няма да вкарат животните в екарисаж.

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов е подписал вече и заповедта за изпълнението на правителственото решение за стартирането на процедура за директните плащания на блоковете от „други земеделски площи” – код „6”.

Министър Цветанов чуйте в звуковия файл...