Отнеха лицензите на петима лесовъди
Отнеха лицензите на петима лесовъди / archiv.DarikNews

На петима лесовъди, които работят на частна практика на територията на Ловешка област, ще бъдат отнети лицензите. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Ловеч инж. Павли Богдански. Те са предложени за отписване от регистъра на Изпълнителната агенция по горите заради нарушения на закона, уточни горският шеф. По думите му, след няколко месеца лесовъдите най-вероятно ще успеят да върнат лицензите си.

В района на РДГ - Ловеч, която обслужва териториите на Ловешка и Плевенска области, има регистрирани над 300 лесовъди. Голяма част от тях са частно практикуващи и извършват дейности, свързани с добива на дървесина. През миналата година са издадени почти 5700 електронни позволителни за сеч.

През 2012 г. общият размер на ползваната дървесина е над 430 хил. куб. метра, като в Ловешка област са 348 хил. кубика, а в Плевенска - близо 83 хил. куб. метра. Поради даването на предимство на естественото възобновяване на горите, за което благоприятстват и природните условия в района, обемът на залесяванията е значително намален, посочи инж. Богдански. През 2011 г. в държавните горски територии са залесени 1603 дка, а през 2012 г. - 1383 дка.

През миналата година са съставени 1648 акта за административни нарушения, а само за първите три месеца на тази година те нарастват лавинообразно и са 830 - предимно в Плевенска област.
Задържаните моторни превозни средства са 43, каруците - 53, както и около 1000 кубика дърва за огрев.