/ obs-pleven
Най-изявените спортисти и спортни деятели на Община Плевен за изминалата 2018 година бяха отличени днес на церемония „Спортист на годината”.

Днес обявяват най-добрите спортист и треньор на Плевен за 2018-та година

Традиционните награди бяха връчени в Актовата зала на местната управа в присъствието на десетки изявени имена на плевенския спорт, представители на местната власт, общински съветници - членове на Постоянната комисия по младежки дейности, спорт и туризъм към местния парламент и медии.

Отличените са в четири категории - „Спортист на годината - 2018“, „Перспективни състезатели“, Млади таланти“ и „Треньор на годината“. Връчена бе и награда „Ученически спорт“. Отличени бяха и петима юбиляри.

Музикален поздрав в началото на церемонията поднесоха хор „Звъника” с художествен ръководител Ваня Делийска и поп изпълнителката Биляна Добрева. Своите пожелания към спортистите и техните треньори отправиха председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и временно изпълняващият длъжността кмет на Общината Милен Яков, след което се премина и към връчване на наградите.
 
Спортист на 2018 година на Плевен
за втора поредна година е Ивет Горанова - карате, състезател на КБИ „Петромакс“. През изминалите месеци Ивет записа поредица успехи в своята спортна биография и един от тях е историческото й постижение на Световното първенство по олимпийско карате за мъже и жени в Мадрид.

Извоюваното от младата спортна надежда на Плевен трето място, и то при конкуренция от 1 117 състезатели от 140 държави, е успех за цяла България, отбеляза в изказването си председателят на Общинския съвет Мартин Митев. Ивет е номинирана и за Най-добър млад спортист до 18-годишна възраст на България.
 
Треньор на годината на Плевен
и за 2018 г. е наставникът на Ивет - Ангел Ленков /КБИ „Петромакс"/. Той грабна приза и за 2017 година. Ангел Стефанов е помощник-треньор на Националния отбор по карате, завоювал 12 златни медала от Национални първенствава и Купи.

Негов състезател /Ивет Горанова/ се класира на 3-то място на Световно първенство за жени в Мадрид. На Европейско първенство отбор кумите жени завоюва 3-то място. Първо място на Балканско първенство.
 
Ето кои са наградените и в останалите категории:
 
Категория „Спортист на годината“
 1. Ивет Горанова - карате /КБИ „Петромакс”/.
 2. Иван Мечков - бокс /Боксов клуб „Спартак - Плевен“/
 3. Иво Илиев – борба /СКБ „Изобор“/
 
Категория „Перспективни състезатели“
 1. Добромир Николов - лека атлетика
 2. Теодор Димитров - карате
 3. Алина Грънчарова - лека атлетика
 
Категория „Млади таланти”
 1. Росица Денчева - тенис /ТК „Плевен 90“/
 2. Нора Рашева - шах
 3. Йоана Константинова - тенис на корт
 
В раздел „Ученически спорт“ бе отличен шахматният отбор на Математическа гимназия „Гео Милев“ - Плевен.
 
Почетни отличия днес бяха връчени и на пет емблематични за плевенския спорт имена, които тази година имат юбилеи. За юбилей и принос в спорта отличените са:
 • Дарин Великов - баскетбол - 60-годишен юбилей
 • Пламен Дунчев - лека атлетика - 70-годишен юбилей
 • Илия Мирков - баскетбол - 70-годишен юбилей
 • Тодор Здравков - борба - 70-годишен юбилей
 • Цветан Каменов - футбол - 70-годишен юбилей
 
Наградите в отделните категории на „Спортист на годината - 2018“ връчиха председателят на Общинския съвет Мартин Митев и общинските съветници Цветан Антов, Пепо Петков и Йордан Грижов, временно изпълняващият длъжността кмет на Общината Милен Яков и зам.-кметът Иван Кюлджийски, Паулина Кирова - секретар на Община Плевен.

Номинациите в отделните категории са направени от спортните клубове, а 11-членна комисия е определила носителите на призовите места за 2018 година.