Отличените от МОН зрелостници заминават да учат във Франция и Шотландия
Отличените от МОН зрелостници заминават да учат във Франция и Шотландия / dariknews.archive

Зрелостниците от випуск 2013-2014 г. Йоанна Цекова от Гимназия с преподаване на чужди езици - Плевен и Стефан Иванов от Математическа гимназия „Гео Милев" в Плевен получиха отличията, с които ги удостои Министерството на образованието и науката.

Почетното отличие „Национална диплома" на МОН беше връчено от началника на Регионалния инспекторат по образование в Плевен Албена Тотева на официална церемония, която се състоя на 13 август 2014 г. в пресклуба на БТА в Плевен в присъствието на директорите на училищата, класни ръководители и учители на отличените ученици, както и техни близки. Албена Тотева представи мотивите на учителите и директорите, за да предложат двамата вече лауреати на голямото отличие.

Отличените от МОН зрелостници заминават да учат във Франция и Шотландия
netinfo

Йоанна Цекова от ГПЧЕ - Плевен е завоювала четири пъти първо място на национален кръг на олимпиадата по френски език, участвала е многократно в многоезично състезание като през 2012 г. успява да завоява второ място на националния кръг за писане на френски и слушане на английски език.

Отличените от МОН зрелостници заминават да учат във Франция и Шотландия
netinfo

През 2013-а, Йоанна печели третото място на националния конкурс "Маратон за писане на френски език", раздел „Поезия". През учебната 2012-2013 г. печели първо място на Международен конкурс за млади поети в категория „Чуждестранни участници" и е удостоена с грамота от президента на Асоциацията на членовете на Ордена на академичните палми - Париж. През 2013 г. е удостоена с диплом от Десетия международен конкурс за детски рисунки - Клайпеда, Литва.

Възпитаникът на МГ „Гео Милев" в Плевен Стефан Иванов има над 20 участия в отбора на училището в национални състезания по математика и информатика. Той участва ежегодно в националния кръг на олимпиадата по информатика.

Отличените от МОН зрелостници заминават да учат във Франция и Шотландия
netinfo

Участник е в националната лятна изследователска школа по информатика във Варна през 2013 г. и е поканен като лектор на националната лагер-школа по информатика през септември 2013 г. Стефан е втори в националната ранглиста на състезателите по информатика за 12 клас през учебната 2013-2014 г.

В 12-и клас е спечелил бронзов медал от Международния турнир по информатика и е лауреат на националната олимпиада по информатика. Включен е в националния отбор по информатика за Международната олимпиада в Тайван през юли 2014-а.

И двамата зрелостници продължават висшето си образование в чужбина - Йоанна Цекова е приета в лицей „Анри IV" в Париж, където ще изучава „Хуманитарни науки", а Стефан Иванов ще е студент в Единбург - Шотландия, където ще изучава софтуерно инженерство.

Началникът на РИО-Плевен Албена Тотева обяви, че имената на всички лауреати от училищата в област Плевен ще бъдат публикувани на страницата на инспектората като за целта ще бъде създаден регистър на отличените за различни постижения ученици.