Откриват официално “Криле за всички”
Откриват официално “Криле за всички” / Дарик Плевен, архив

С демонстративни полети на авио- и ракетни модели и полети със самолети от леката авиация ще бъде даден днес официалният старт на деветото издание на авиофестивала "Криле за всички" на летището край село Бохот. Под мотото "Първи криле" ще премине тазгодишната инициатива, защото желанието е младото поколение да види от къде тръгва авиацията, каза Илиян Иванов, председател на авиационно сдружение "Криле", организатор на фестивала.

В обедните часове в брифинг залата днес ще има лекция на тема "Добри идеи, добри практики в развитието на ултралеката авиация". Лектор ще е Тоби Качаков, председател на клуб "Млад орел" Пловдив.

Самолетът «Бигъл пъб 121» е сред атрактивните машини, които ще бъдат представени. Това е английски самолет, използван за първоначално обучение на пилоти в кралската ВВС на Англия. Самолетът е двуместен, произведен е през 1969 год. и досега няма друг такъв в България. Машината ще бъде използвана само за развлекателни полети..

Очаква се в програмата на авиофеста тази година да се включат около 20 летателни апарата - самолети, мото и делтапланери и парапланери, няма да има полети с балон и скокове с парашут.

Ще има и по-строга дисциплина заради нова наредба на Гражданска въздухоплавателна администрация за провеждане на такъв тип събирания. Причината за затягането на мерките е трагичния инцидент в края на август на летище «Приморско», при който загинаха двама души.