Открито писмо, три жалби и един сигнал е получила ОИК Плевен
Открито писмо, три жалби и един сигнал е получила ОИК Плевен / Дарик Плевен

Една от секционните избирателни комисии в Плевен е изпратила тази сутрин открито писмо до Общинската избирателна комисия, в което членовете претендират за увеличение на възнаграждението им. Това съобщи председателят на ОИК Плевен Румен Цачев. "Отправили сме остра забележка към тях, тъй като в днешния ден тяхната дейност е свързана с провеждане на изборите, а не с това да пишат писма от такъв характер. Имали са време да напишат това писмо предходните дни. Независимо от това, преди 4 дни ние сме пуснали писмо до ЦИК, в което сме описали обема на работа, който беше при предходния избор, затрудненията и сме поискали увеличаване на възнаграждението и решаване на този въпрос. Още повече, че ЦИК взе решение за допълнително възнаграждение на лицата", каза по този повод Цачев.

От началото на изборния ден са постъпили и три жалби. Първата от тях е за гласоподавател, пуснал в избирателната урна бюлетината си преди върху нея да бъде поставен задължителния втори печат и след това е поискал нова бюлетина. "Няма как човекът да гласува повторно, след като бюлетината е пусната вече в урната", беше категоричен Румен Цачев. По този повод е дадено указание на секционната комисия, че би могла - след приключване на изборния ден при преброяване на бюлетините, ако се установи, че има само една бюлетина с един печат, със свое изрично решение да отчете вота в тази бюлетина като действителен.

Втората жалба е от партия по повод разположени близо до избирателна секция агитационни предизборни материали. ОИК Плевен е извършила проверка и е дала указания на общинската администрация въпросните плакати да бъдат премахнати.

Жалба е постъпила от политическа сила за това, че в секцията в Университетската болница са дописвани в избирателния списък лица, приети за лечение. "Те имат право да бъдат дописвани, при положение, че са постъпили сега и ги няма в избирателния списък. Но това е направено без да бъде извършена справка в ЕСГРАОН по отношение на тяхната уседналост за местния вот. Дали сме указания и такава справка се извършва", допълни председателят на Общинската избирателна комисия в Плевен.

Постъпил е и сигнал от бивш член на една от секционните избирателни комисии. Той изразява мнение, че председателят на една от СИК-овете не се справя добре с работата си и затова подалият сигнал моли да бъде заменен. По случая е извършена проверка, не са установени твърдените в сигнала данни, така че тази комисия продължава работа в състава, в който се намира. 

Членовете на ОИК са извършили проверка на място как върви провеждането на изборите в около 50 секции. Констатирани са на места по двама и повече застъпници от една политическа партия, които се намират в изборното помещение. Дадени са незабавни указания да бъдат отстранени тези, които са повече от един.

Към 13.00 часа днес избирателната активност в Община Плевен вече е 25 на сто, което е доста по-висок процент от активността, която имаше на 23 октомври, каза Румен Цачев.