Откриха в Садовец първото защитено жилище за младежи с увреждания
Откриха в Садовец първото защитено жилище за младежи с увреждания / archive.dariknews

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов откри в плевенското село Садовец първото в страната защитено жилище за младежи с увреждания по проект "Детство за всички", съобщиха от ДАЗД.

Откриха в Садовец първото защитено жилище за младежи с увреждания
netinfo

При откриването, което се състоя на 5 юли той призова жителите на селото да дадат своята подкрепа на младите хора, които ще живеят в тази къща, за да станат пълноценна част от тяхната общност. "Те ще се нуждаят от помощ, за да могат да изградят навици, които да им помогнат да водят самостоятелен живот", каза той.
Откриването се състоя в присъствието на кмета на Садовец Иван Рангелов и Бранислав Станимиров - кмет на община Долни Дъбник.

Финансирането на защитеното жилище, което беше изградено за 17 месеца е в размер на 449 504.55 лв. и е осигурено от Оперативна програма „Регионално развитие".

Настаняването на осемте млади хора в жилището е в изпълнение на проект „Детство за всички" - "Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск".

„Идвайте по-често на гости на тези младежи, които от есента ще намерят своя дом тук. Водете и своите деца. По този начин те ще се запознаят с потребностите на хората с увреждания и ще преодолеят предразсъдъците за тях, които битуват в обществото", каза ще председателят на ДАЗД Калин каменов.
От своя страна местните жители са изразили нетърпение да видят и опознаят новите си съседи и ще им помагат с каквото могат, за да се чувстват пълноценни.

Калин Каменов подари на кмета на село Садовец икона на св. Иван Рилски. От своя страна Иван Рангелов обеща от този момент, защитеното жилище да носи името на светеца.