1
1 / obshtina pleven
Нова галерия бе открита снощи в Ловеч. Тя е приютена в стара възрожденска къща в квартал Вароша и показва 28 платна, дарени на Ловеч от големия Никола Манев.

Откриването на новата галерия събра ценители на изкуството от близо и далече. „Мотивите на тези картини са колкото имагинерни, толкова и реални. И макар от тях да не гледат човешки лица, картините изразяват човешкия пробив, човешкия стремеж към светлината и хармонията“, отбеляза в словото си кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

Тя припомни, че именитият творец е подарил 28 картини на Ловеч през август 2015 г., а след решение на общинските съветници през юни 2016 г. къщата в квартал „Вароша“ е ремонтирана и предоставена за постоянна експозиция. С нея ние сгъстяваме художествената тъкан на нашия възрожденски квартал и увеличаваме броя на художествените галерии, посочи Маринова.

Гласът на самия художник Никола Манев прозвуча по телефона с поздрав от Париж към присъстващите. „Най-важен в човешкия живот е контактът между хората. Това е най-голямото богатство. И заради тези контакти съм и в Ловеч“, призна творецът. Той припомни случка отпреди 20 години, когато в една зимна нощ се запознал с местен бизнесмен и меценат и така се свързал задълго с града.

За откриването в Ловеч пристигна братът на художника - актьорът Добромир Манев. Той  благодари за направеното в Ловеч за живописта и подчерта, че покрай брат си се е заразил с рисуване и миналата година са направили обща изложба.

Веднага след откриването на галерията в Клуба на дейците на културата бе представена книгата „Пленникът на светлината“ – монография за живота и изкуството на Никола Манев. Гостите от Варна бяха представени от заместник кмета на Ловеч Венцислав Христов.

Увлекателно и подробно за работата си говориха поетесата Елка Няголова и галеристът Валерий Пощаров, както и издателят проф. д-р Пламен Илиев. Луксозната книга е с много илюстрации, съдържа биографични данни, спомени и размисли на Никола Манев - едно истинско бижу за ценителите на литературата.

Както е известно, Никола Манев е роден в Пазарджик, но е израснал в Чирпан. Завършил е художествената гимназия в София и френската Академия по изящни изкуства. Установява се в Париж, но никога не къса връзката с България. Купува стара възрожденска къща в Чирпан, възстановява я и я завещава на града, на който дарява и 40 свои картини. Никола Манев дарява свои творби още на Ловеч, Троян, Пазарджик, Варна и други градове.