Откриха два нови социални центъра в град Левски
Откриха два нови социални центъра в град Левски / dariknews.archive

Днес в град Левски бяха открити Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи и Център за социална рехабилитация и интеграция.

Работата по двата социални центъра започва през 2013 г. като финансирането, проектирането и строителството им са извършвани паралелно, обясни кметът на града Любка Александрова на среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен. Тя уточни, че изграждането им е част от Стратегията на Община Левски за предоставяне на социална услуга.

"Град Левски е един от градовете, които са включени в Националния календар за отбелязване на „Седмицата на правата на детето", която е едно събитие, целящо да фокусира действително усилията на всички органи по закрила на детето, както и на всички други организации, които допринасят за по-добрия живот, подчертавам - на всички деца". Това каза Офелия Кънева, която е председател на Държавната агенция за закрила на детето и участва в откриването на центровете в град Левски.

Центърът за настаняване от семеен тип ще приюти до 14 деца от 3 до 18-годишна възраст или младежи до 29 г. „Това са деца, които трябва да напуснат по-големи домове и са част от Стратегията за деинституционализация, която се провежда в България в последните години", обясни Любка Александрова.

Центърът за социална рехабилитация и интеграция предоставя пакет от дневни услуги, адресирани до деца от 3 до 18-годишна възраст, както и до възрастни хора. „Пакетът от услуги е с много широка насоченост и ще подпомага както хора и деца със здравословни проблеми, така и надарени деца, които имат нужда от специална грижа за отглеждането на техния талант", уточни кметът на град Левски.

Откриха два нови социални центъра в град Левски
netinfo

„Радвам се, че успяхме да изградим центровете в Левски, да получим финансиране от държавата за развитие на дейността и сега вече имаме възможността да работим сериозно с хората от Левски и от селата в общината и да приютим деца, на които ще предоставим много по-добри условия за отглеждане, възпитание и живеене в една близка да семейната среда обстановка", допълни Любка Александрова.

Капацитетът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция е 30 души. В него могат да се правят и рехабилитационни упражнения на възрастни хора - както посттравматични, така и на хора с проблеми поради заболявания, която е еднас добра възможност за възрастните хора да се ползват от предоставяните от центъра услуги.

Средствата за изграждането на двата центъра възлизат на близо 780 000 лева и са предоставени от Държавен фонгд „Земеделие". Те са изразходени за строителството и санирането на двата центъра, което включва и проектирането и пълното им оборудване.