Отказват помощи заради недоказани доходи
Отказват помощи заради недоказани доходи / Дарик Плевен

8 564 молби-декларации по Наредбата за отпускане на целеви помощи за предстоящия отоплителен сезон са постъпили в Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Плевен през септември.

Най-много са молбите за отпускане на пари за твърдо гориво - 7 344. Исканията  за твърдо гориво в натура са били 718, за ел.енергия - 381, за топлоенергия - 117, има подадени и 4 молби за целева помощ за отопление с природен газ. Одобрените молби за Плевенска област са 4 736, издадените заповеди за отказ са 977.

Прави впечатление големия брой издадени откази, най-честата причина за това е несъответствие в изискването за доход за срок от 6 месеца назад, коментираха от Регионалната дирекция "Социално подпомагане". Има и още една важна подробност. От месец август влезе в сила допълнение към Наредбата за отпускане на целева помощ за отопление. В предишните редакции беше записано, че лица и семейства, които през последните 5 години са прехвърлили срещу заплащане жилищен, вилен, селскостопански, горски имот или идеални части нямат право на подпомагане по реда на тази Наредба.

От август се въведе облекчение - на помощ имат право лицата и семействата, продали имот, но само ако стойността на сделката не надвишава 60-кратния размер от гарантирания минимален доход за периода, т.е. 3 900 лв. От своя страна обаче, хората трябва да докажат стойността на сделката като представят нотариален акт, обясниха от РУСО. Много от кандидатстващите просто не могат да представят такъв документ - изваждането му е извънреден разход за хората, а ако и те живеят в отдалечено от Плевен населено място, пътуването допълнително ги натоварва финансово.

Подаването на молби-декларации за отпускане на целева помощ продължава до 31 октомври.