Отхвърлиха исканата отмяна на обществената поръчка за кетъринг в детските градини в Ловеч
Отхвърлиха исканата отмяна на обществената поръчка за кетъринг в детските градини в Ловеч / dariknews.archive

Предложението за отмяна на обществената поръчка за кетъринг в детските заведения в Ловеч не бе прието на сесия на общинския съвет. След почти тричасови дебати на извънредното заседание то получи десет гласа „за", 12 „против" и 6 „въздържал се".

Според съветника от БСП Милко Недялков обществената поръчка е обявена в пълна тъмнина за хората, върху които има въздействие - родителите на децата, и това е най-големият й порок. Той поиска доказателства, че сега действащата система на хранене не работи.

„Ако мотивът е да се освободят пари, които да бъдат преразпределени за заплати, това не може да бъде за сметка на децата и не е аргумент, който може да бъде използван", подчерта той. Защото според него с тази обществена поръчка се увеличава бюджетът за хранене за следващата година. И необходимите към 600 хил. лв. надвишават изхарченото в бюджет 2015 и предвиденото в бюджет 2016.

Колегата му Минчо Казанджиев обясни, че единственият, който може да прекрати процедурата, е кметът на общината, и предложи това да бъде препоръчано на градоначалника с решение на общинския съвет. Предложението му бе отхвърлено от съветниците.

С контрол върху здравословното хранене на малчуганите в детските градини и върху продуктите се ангажираха директорите на РЗИ д-р Ивелина Русева и на ОДБХ д-р Росен Федерчев, който категорично заяви, че кетъринг в никакъв случай не е мръсна дума. Той обясни още, че за инспекторите по храните ще бъде много по-удобно да извършват проверките на едно място, отколкото на петнайсет.