Отдават почит на загинал пилот
Отдават почит на загинал пилот / снимки: wio.ru и пресцентър на ВВУБ

Тържествен ритуал по полагане на венци на паметната плоча на летеца - пилот майор Стоян Стоянов ще проведе днес ръководството на ВВУБ "Георги Бенковски" Долна Митрополия. Това съобщават от пресцентъра на базата.

Инициативата е от 11.00 часа в село Дренов, обл. Ловеч, и е по повод 50 години от героичната смърт на майор Стоянов. На тържествения ритуал ще присъстват полк. Анатолий Кръстев - помощник-началник на ВВС по подготовката, ветерани и офицери от резерва от състава на „Съюз на офицерите и сержантите от резерва и запаса" Плевен, от „Клуб на Авиацията" София и др.

На 2 септември 1960 год. в учебен МиГ-15, на който майор Стоян Стоянов е инструктор, избухва пожар, припомни за Дарик офицер от запаса, съвременник на събитията. Инструкторът подава команда и изчаква обучаемия курсант да се катапултира. За него самия не остава време да направи същото, защото самолетът се взривява над ловешкото село Дренов. За тази своя героична постъпка Стоян Стоянов е повишен посмъртно в звание „майор".

Отдават почит на загинал пилот
netinfo

В знак на уважение и признателност колегите му построяват паметна плоча, за да напомня винаги за подвига му и възпитава поколенията млади защитници на родното небе, допълват от пресцентъра на ВВУБ.