/ dariknews.archive
В пресклуба на БТА в Плевен се състоя церемонията по връчване на наградите на победителите в състезанието по електроенергетика „Стани стипендиант на ЧЕЗ“.

Инициативата на ЧЕЗ в България стартира в края на 2012 г. с цел подпомагане на средното професионално образование. Състезанието се организира вече седма поредна година.
Финалният, трети кръг, на седмото издание се състоя на 29-ти март - петък и него се включиха ученици от шест гимназии от градовете Плевен, Монтана, Видин, Дупница, Пирдоп и Кюстендил.

4ez
dariknews.archive

Първи в надпреварата се класираха Кристофър Кръстев и Деница Минчева от ПГ по Механоелектротехника – Плевен.

4ez
dariknews.archive

На второ място се класираха Даниел Стаменов и Пламен Николов от ПГМЕ – Пирдоп, а трети се подредиха Никола Драгомански и Кирил Кирчев от ПГ по техника и електротехника в град Монтана.

4ez
dariknews.archive

4ez
dariknews.archive

Участниците от всичките шест отбора получиха грамоти за участие в състезанието по електроенергетика, които им бяха връчени от началника на РУО-Плевен Албена Тотева.

4ez
dariknews.archive

На победителите ЧЕЗ ще предостави стипендии от по 500 лева. Участниците получават и възможност за стаж и работа в компаниите от Групата ЧЕЗ в България. Всички те получиха и сетрификати за участие.

4ez
dariknews.archive

Един от специалните гости на събитието, деканът на Електротехническия факултет в Техническия университет в столицата проф. Валентин Колев обяви, че поради високото ниво на състезанието, той гарантира прием във факултета за всички участници. За Дарик той сподели:

„За нас е изключително важно във факултета да постъпят действително предварително подготвени кадри и аз не се съмнявам, че при това ниво на проведеното състезание, че това е точно така.

Тези младежи са очевидно добре подготвени и за нас ще бъде удоволствие да постъпят във факултета, за да усъвършенстват знанията, тъй като в иниверситета дисциплините ще бъдат изучаввани на по-високо – акадамично ниво, а практическите умения, те вече са ги постигнали и това ще им помогне много за подготовката в нашия факултет“.

4ez
dariknews.archive

„Ползата от този тип събития е неизменна и затова тези събития се утвърждават  дори със заповед на министъра на образованието и науката, включени са в календара на състезанията по професии на МОН и едно такова състезание е от всяка гледна точка основа за развитието на тези млади хора, основа за развитие на бизнеса в България.

Това е и събитие, което е в резултат на едно прекрасно партньорство между бизнеса и образованието“. Това каза пред Дарик Румяна Костадинова от Дирекция „Професионално образование и обучение“ в Министерството на образованието и науката.

4ez
dariknews.archive
    

Състезанието е част от политиката на Групата ЧЕЗ в България за подкрепа на образованието и създаване на необходимата среда и условия, в които децата на България да направят своя професионален избор и да останат да се развиват в България.

4ez
dariknews.archive

4ez
dariknews.archive

4ez
dariknews.archive

4ez
dariknews.archive

4ez
dariknews.archive