Отбелязваме 128 години от Съединението
Отбелязваме 128 години от Съединението / archive.dariknews

С панихида и поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите в Сръбско-българската война 1885 г., Плевен ще отбележи деня на Съединението. Церемонията ще се състои от 11:00 часа в Градската градина пред паметника на загиналите от IV пехотен полк в Сръбско-българската война. След това, празничен концерт ще изнесе Северняшкият ансамбъл на централната алея в Градската градина.

На днешния ден честваме 128 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. През есента на 1885 година двете части на страната се обединяват. Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат, който е подкрепен от българския княз Александър I Батенберг.

Борбата за пълно национално освобождение и обединение е основен стремеж на българския народ, след като територията на страната е разпокъсана от Берлинския договор.

Подготовката за обединението на Княжество България и Източна Румелия започва още от есента на 1885 година. С организацията се заема Българският таен централен революционен комитет под ръководството на Захари Стоянов. Към каузата на комитета се присъединяват и висши военни.

На 6 септември бунтовници стигат в Пловдив и свалят от власт назначеният от султана генерал-губернатор Гаврил Кръстевич. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски и е обявено Съединението. Този акт е посрещнат с ентусиазъм от българския народ, но международна общност не е съгласна с извършеното обединение.

Съединението получава своето дипломатическо и международно признание едва когато е подписана българо-турска спогодба и Топханенския акт на Великите сили, а сливането на Княжество България и Източна Румелия е утвърдено окончателно чак с признаването на българската независимост през 1908 година.

По-късно днес от 19:00 часа, Тримата славянски тенори - Любомир Дяковски, Константин Янков и Григорий Полищук - солист на операта в Минск, ще изнесат концерт на Водната каскада.