klimat
klimat / dariknews.archive
На 15 май всяка година се отбелязва Световният ден на климата, който насочва вниманието към усилията за справяне с настъпилите промени и да намали въздействието в резултат на човешката дейност. 
В тази връзка на 21-та Конференция на Международната общност в Париж през декември 2015 г., е подписано глобално Споразумение от 175 страни, в това число и България.

Целта, залегнала в Споразумението от Париж е, всички страни да намалят емисиите си на парникови газове до нива, които ще помогнат за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий. Това историческо събитие е крачка напред в борбата с климатичните промени и проправя пътя за глобален отговор от международната общност на предизвикателствата, свързани с климатичните промени, отбелязват от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

България участва активно в общите усилия за смекчаване на изменението на климата и адаптация към вече настъпилите промени. Изпълняваме успешно целите си в рамките на европейската политика, като сме намалили глобалните емисии на парникови газове на страната с 53,7% в сравнение с базовата 1988 г., посочват от МОСВ. 

Участваме успешно и в Европейската схема за търговия с емисии на парникови газове със 127 инсталации на територията на страната. Приходите от търговията на квоти за емисии на парникови газове се използват за стабилизиране на участието на възобновяемите източници на енергия в енергийния микс на страната. 

В края на 2015 г. България успешно приключи прилагането на Нaционалната схема за зелени инвестиции. По нея чрез Националния доверителен екофонд (НДЕФ) са финансирани проекти за енергийна ефективност на 90 публични сгради в 39 общини в България на стойност 32 млн. лева. В резултат е постигнато намаление на емисиите на парникови газове с над 484 000 тона СО2 еквивалент.

През 2015 г. в подобни проекти са инвестирани 15 млн. лева, а през 2016 г. на НДЕФ е предоставен финансов ресурс от 14 млн. лева за проекти за подобряване на енергийната ефективност на общински и държавни обекти. Отделно от това, за първи път в страната започва пилотна схема, чрез която се отпускат 1 млн. лева за стимулиране на публичните институции да купуват електрически или хибридни автомобили, припомнят от МОСВ.

Министерството работи и върху Национална стратегия за адаптация, която ще обхваща периода до 2030 г. Тя трябва да очертае мерките за адаптация, които да се предприемат във всеки сектор на българската икономика, за да може България да реагира адекватно на настъпващите климатични промени.